ДАНАС ДАМАСК, А СУТРА РУСИЈА

21-09-2013 12:01:38 | | / mojenovosti.com |

Руски експерт сведочи да је у Сирији видео и овакав натпис:“Данас Дамаск, а сутра-Русија „
. Према неким подацимна у Сирији се на страни побуњниика бори и око 2000 исламских терориста из Русије.

. Експерти руских безбедоносних служби упозоравају да је то исувише велика опсаност за Русију о којој је немогуће и даље ћутати.

Према речима првог администратора ФСБ ( Федерлана служба безбедности која обједињује све обвештајне службе у Руској Федерацији, прим. Б. Р), Сергеја Смирнова,стотине најамника из Русије боре се у Сирији на страни устаника .
Ову информацију је специјално за портал Правда Ру коментарисао Борис Долгов, научни сарадник Центра за арапска и исламска истраживања при Институту за проучавање Истока РАН ( Руске академије наука ).
Мишљење научника о наведеним подацима

„То да се руски грађани боре у редовима наоружане сиријске опозције против сиријског руководста, није никакава нобвостз, о томе се одавно говори.
Постоје разичити подаци, међу којима и званични, наших компентетних органа као и наведена информација о неколико стотина најамника из муслиамнских региона Русије.
Постоје и други подаци из извора дражавних и политичких структура Либана који говоре о чак 2000 руских грађана који војују у редовима наоружане сиријске оопозције. “
Да ли то представља реалну опасност?

-Да, то је заиста реална опаснот за Русију, -каже сарадник РАН Борис Долгов.

-Још давно је требало то ставити на дневни ред и донети законе којима би се руским грађаним забранио излазак из земље ради учествовања у најамничким формацијама. Реч је о заиста озбиљној опсаности.

Треба подсетити да постоје такве публикације, засноване, истина на нпровереној документацији, о томе да су обавештајне службе неких држава изјављивале да оне контролишу групације најамника које чине руски грађани, чак и да су спремне да их, у случају непредвиђених околности, врате на територију Русије са циљем да у њој поведу Џихад, -тврди експерт Борис Долгов.

Шта најамници из Русије сад практично раде у Сирији ?

Те и сличне војне преступе и терористичке акти они могу у потпунности да изводе и у Русији.
Недавно су у Сирији боравили руски представници, био сам и ја тамо, -наставља научни сарадник Борис Долгов.

- Видели смо у рејонима које су били запосели побуњеници па их је регуларна сиријска војска одатле истерала, на зидовима лошим руским језиком исписане натписе „Данас Дамаск, а сутра Русија. “

То су испсали највероватније они грађани Рисије који су дошли у Сирију да се боре на страни побуњеника.

Управо због тога што је то озбиљна опасност за Русију, о томе треба отворено гворити и то ставити на дневни ред, рекао је на крају разговора за портал Правда Ру, Борис Долгов,научни срадник Центра за арапска и исламска истраживања Руске академије наука.