Србија и Иран - у правцу јачања економске сарадње

04-08-2015 08:29:33 | | / vostok.rs |


Шеф српске дипломатије Ивица Дачић захвалио се на принципијелној позицији Ирана када је у питању непризнавање једнострано проглашене независности Косова и Метохије. Могуће проширење економске сарадње Ирана и Србије.

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић састао се првог дана посете Ирану са министром иностраних послова Исламске Републике Ирана Мухамедом Џавадом Зарифом.

Шеф српске дипломатије честитао је колеги на постигнутом Споразуму о иранском нуклеарном програму и изразио жељу за унапређењем пријатељских односа две земље у свим областима.

Двојица министара су изразили интерес за интензивирањем политичког дијалога на високом и највишем нивоу, као и организацијом политичких консултација на нивоу помоћника министра.

Како се наводи у саопштењу, две стране су поделиле спремност за свеобухватним консултацијама на билатералном и мултилатералном плану.

Утврђено је да економска сарадња има потенцијала за даље унапређење, те је разматрана могућност организације бизнис форума који би допринео развоју билатералне сарадње. У септембру ће Србију посетити економска делегација из Ирана.

Обострано је изражена спремност за решавањем јединог отвореног питања у односима две земље, а то је дуг „Југоимпорт СДПР-а“.

Министар Дачић захвалио је на принципијелној позицији Ирана када је у питању непризнавање једнострано проглашене независности Косова и Метохије. Иранска страна је истакла да њихово постављање у односу на КиМ представља један од основних принципа у спољној политици Ирана, а то је рационално поступање на основу међународног права.

Било је речи и о енергетској безбедности, као и о питању људских права.

Двојица министара су се сложила да би требало ићи у правцу потпуне визне либерализације за држављане Србије и Ирана. Планирани су и састанци са председником Ирана др Хасаном Руханијем, председником Консултативне скупштине Ирана Алијем Лариџанијем.

Делегација Србије сусрешће се и са Али Акбар Велајатијем, политичким саветником врховног лидера Иранске исламске револуције Алија Хамнеја, као и са министром индустрије, рударства и трговине Мухамедом Резом Нематзадехом.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут