Лавров: Русија ће наставити да војно подржава Сирију

04-08-2015 08:32:45 | | / vostok.rs |


Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров . критиковао је одлуку председника САД, Барака Обаме, да Пентагон обезбеђује ваздушну заштиту сиријским побуњеницима којима диригују Американци.

„Сматрамо да је контрапродуктивно да се јавно говори да ће авијација САД наносити ударе да би заштитила одреде такозване умерене сиријске опозиције. То изазива масу питања, то отежава борбу против терориста. Планови САД са наношењем таквих удара по владиним снагама Сирије отежаће борбу са Исламском државом”.

Руски министар иностраних послова додао је: „Ствари тако стоје у Сирији да је понекад тешко разабрати се - ко тамо с ким ратује и ко коме смета”.

Лавров је саопштио - после састанка са државним секретаром САД Џоном Керијем и шефом саудијске дипломатије Абделом ал-Џубејром – да ће Русија наставити да пружа војно-техничку помоћ сиријској влади у борби са тероризмом.

Вашингтон је на ово одмах одреаговао и саопштио да ће упозорити сиријско руководство да се уздржава од војних операција против одреда опозиције у деловима те земље где се они боре против формација Исламске државе.

Ово је саопштио званични представник Стејт департмана Марк Тонер, нагласивши:„Спремни смо да подржимо све који се боре против Исламске државе и да им обезбедимо заштиту од могућих напада са стране”.