Избори у Каталонији 27. септембра - плебисцит о независности

04-08-2015 10:41:25 | | / vostok.rs |


Лидер Каталоније Артур Мас потписао је данас декрет којим се за 27. септембар заказују превремени парламентарни избори, који ће на неки начин представљати и гласање о независности ове богате шпанске покрајине са 7,5 милиона становника и уделом од једне петине у шпанској привреди.

Иако се у поменутом декрету не помиње независност, Мас истиче да ће, уколико већину гласова однесу странке које подржавају сецесију, оне настојати да у року од 18 месеци одвоје Каталонију од Шпаније.

Мас је у четвртак изјавио да ово неће бити нормални избори већ „плебисцит о каталонској независности и суверености“.

Шпанска конзервативна централна влада оштро одбацује идеју да каталонске изборе треба тумачити као референдум о независности.

Заменица шпанског премијера Сораја Саенс де Сантамарија изјавила је на данашњој конференцији за штампу како, према шпанском уставу, избори једино могу да буде гласање грађана о новој каталонској скупштини „и ништа друго“.

Подршка сецесионистичким странкама у Каталонији је протеклих месеци нешто опала због политичких трвења и појављивања популистичких партија, као што је Подемос, које су више заинтересоване за социјална и економска питања.

У јулу су, међутим, каталонске странке које се залажу за независност одлучиле да оставе по стани своје разлике и да на регионалне парламентарне изборе изађу са једном листом, под називом „Заједно за Да“.

На овој листи ће бити Масова владајућа странка ЦДЦ, левичарска сепаратистичка странка ЕРЦ, као и удружења која су последњих година организовала масовне демонстрације у прилог независности Каталоније.

Према истраживању јавног мњења, објављеном 12. јула у каталонском дневном листу „Вангуардија“, странке које се залажу за независност би на наредним изборима могле да освоје између 68 и 72 од укупно 135 посланичких места у каталонској скупштини.

Покрајинска влада већ је почела да припрема државне институције, које би могле брзо да преузму послове, ако група за независност победи. „Ми смо спремни“, поновио је Мас више пута током својих јавних наступа.

Прошле недеље каталонски функционери су представили планове за будућу пореску агенцију и усвојили уредбу, којом се отвара пут да јавна кредитна институција прерасте у каталонску централну банку.