Финансије: Европа у минусу

04-08-2015 12:32:56 | | / vostok.rs |


Међународна рејтинг агенција „Стандард енд Пурс“ снизила је економски рејтинг ЕУ до негативног. Притом, аналитичари су дугорочну прогнозу по регионима оставили на нивоу АА+.

Према подацима агенције „Стандард енд Пурс“, ревидирање прогнозе је изазвано смањењем притиска на просечни рејтинг нето буџетских улагања у ЕУ (Великој Британији, Француској), као и због ситуације у Грчкој.

У „Стандард енд Пурс“ су додали да су расходи ЕУ значајно већи од приступања, али да се очекује да Европски механизам стабилности помогне члановима Уније којима треба помоћ. То ће омогућити да се смањи ниво кредитне делатности у Европи.

Економисти наводе да је повећање до прошлог нивоa могуће уз одговарајуће повећање рејтинга Француске и Велике Британије. Наставак пада се предвиђа у случају смањења рејтинга земаља ЕУ, погоршања финансијских показатеља или изласка земаља из ЕУ.

Рејтинг агенција је потврдила дугорочни суверенитет кредитног рејтинга Велике Британије на „AAA“, а краткорочни кредитни рејтинг на нивоу „A-1+“. Ипак, прогноза за њега се променила од „стабилног“ ка „негативном“.

„Ревидирање рејтинга показује нашу процену да ће одлука поново изабране Владе конзервативне већине да спроведе 2017. године референдум о чланству Велике Британије у ЕУ створити ризик за перспективу раста, како у сектору пружања финансијских услуга, експертском сектору, тако и читавој економији краљевства у целини“, саопштили су у агенцији.