НАСА снимила последње тренутке умирања звезде

05-08-2015 09:41:05 | | / vostok.rs |


Хабл телескоп је забележио задивљујуће слике последњих тренутака звезде, док оставља плаве и наранџасте праменове у свемиру пре него што се претвори у белог патуљка.

Слика објављена на сајту НАСА ове недеље показује звезду како емитује светлост док полако нестаје. Можда је смрт звезда спора за наша поимања, али њено умирање које траје неколико десетина хиљада година само је трептај ока у космолошком времену.

Иако спора, смрт звезде ослобађа јако плаво светло окружено наранџастом нијансом на предивном космичком екрану. Ова експлозивна, коначна фаза живота звезде је позната као планетарна маглина. Названа НГЦ 6565, ова маглина је почела када је облак гаса избачен из звезде као резултат снажних звезданих ветрова који гурају њене слојеве у свемир.Према НАСА и Европској свемирској агенцији, избацивање облака гаса оставило је светлосно језгро звезде изложено ултраљубичастом зрачењу. Интеракција овог зрачења са околним гасом ослобађа светла напоље, онако како је Хабл ухватио, што је довело до неизбежне смрти звезде.

Након хиљада година, звездино језгро се хлади и скупља јер се претвара у белог патуљка. Светло звезде слаби све док се не смањи и нестане из видокруга.