Украјина подигла оптужницу против Герасимова и још 10 руских генерала

06-08-2015 10:39:47 | | / vostok.rs |


Служба безбедности Украјине подигла је оптужницу против начелника Генералштаба Оружаних снага РФ Валерија Герасимова и још 10 водећих руских генерала.

Како је саопштио високи функционер СБУ Григориј Остафијчук, његова служба је истовремено одлучила и да распише потерницу за Герасимовом и осталим руским генералима.

„Затражили смо - рекао је Остафијчук - од суда у Кијеву да нареди њихово хапшење, а потерница ће бити и међународна. Герасимов и остали руски генерали боравили су у време борби код Иловајска, у августу прошле године, на територији Украјине“.

Москва је више пута демантовала тврдње из Кијева да се јединице руске армије налазе и Украјини и да су у њој икада биле.

Портпарол Министарства одбране РФ, генерал Игор Конашенков, изјавио је да су нове оптужбе против Герасимова и још десет руских генерала „потпуно незасноване“ јер они немају никакве везе са припремом и трајањем оружаног конфликта на територији Украјине.

Конашенков је оценио да постављање на државне функције „индивидуа попут Остафијчука у Украјини очито постаје тенденција“.

Посебно је нагласио: „Ако СБУ има намеру да у Русију шаље људе са задатком да трагају за нашим генералим, унапред им поручујем - нека то најаве. Биће им приређен достојан дочек, разговор из душе и брз испраћај“.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут