Наришкин: Формирати трибунал за Хирошиму и Нагасаки

06-08-2015 10:07:38 | | / vostok.rs |


Атомско бомбардовање Хирошиме и Нагасакија током Другог светског рата треба окарактерисати као злочин против човечности и неопходно је формирати међународни трибунал како сећање на ту трагедију не би отишло у заборав, изјавио је председник Државне думе Сергеј Наришкин.

Наришкин је изједначио злочин Американаца са злочинима који су починили нацисти током оба светска рата, пише руски лист МК.

„Догађаје у Јапану треба осудити као злочин против човечности“, рекао је Наришкин и додао да данас постоје веома јаке утицајне силе у САД које покушавају да препишу историју и избришу сећање на ове страшне догађаје.

Он је додао да је потребно формирати међународни трибунал за догађаје пре 70 година у Јапану, јер САД упорно покушавају да избришу из историје детаље бомбардовања, број погинулих, као и представу о томе ко је за то одговоран.

„За злочин против човечности не постоји рок трајања. Замислите да је Хитлер, користећи хемијско оружје, уништио неколико европских градова? То би била посебна тачка Нирнбершког процеса. Како то да бомбардовање Јапана никад није било предмет међународног војног трибунала, имајући у виду да је то био јединствен случај када су коришћене атомске бомбе“, запитао се Наришкин.

Према речима председника Доњег дома руског парламента, Јапанци су током Другог светског рата починили пуно злочина над становницима Кине, Кореје и других азијских земаља, али грађани Хирошиме и Нагасакија за то нису требали да одговарају.

Према Наришкину, атомско бомбардовање Хирошиме и Нагасакија није било ни стратешки неопходно, с обзиром да је напад на та два град уследио након победе Црвене армије у Манџурији, те да су САД тај чин искористиле више да застраше Совјете него саме Јапанце.

„Атомско бомбардовање Јапана је чин најгнуснијег вандализма“, оценио је он.

Према римском праву, на чему је и заснован Међународни суд правде, за злочин против човечности сматра се било који акт систематског напада на цивилно становништво, појаснио је Наришкин и додао да је бомбардовање јапанских градова веома очигледан пример тога, као и да би све међународне институције требало то и да потврде.

Бомбардовање Хирошиме се десило 6. августа 1945. године, а Нагасакија три дана касније, а сума је била смрт између 150.000 и 250.000 људи, махом цивила.