Русија и Египат воде преговоре о испорукама авиона, тенкова и бродова

06-08-2015 02:02:51 | | / vostok.rs |


Египат и Русија воде преговоре о испорукама различитих врста наоружања, као и прикључивање Египта на руски сателитски навигациони систем, изјавио је Дмитриј Медведев у интервјуу арапском листу „Eл Ахрам“ уочи посете Каиру.

Русија и Египат припремају уговоре о могућим испорукама војних бродова, авијационе, хеликоптерске и оклопне технике, као и прикључивање Египта на систем ГЛОНАСС.

„У овом тренутку радимо на неколико перспективних уговора, укључујући могућност испорука авијационе, хеликоптерске и оклопне технике, као и војних бродова. Још један важан правац је и прикључивање египатских партнера на систем ГЛОНАСС“, рекао је Дмитриј Медведев.

Он је нагласио да војно-техничка сарадња Русије и Египта није усмерена против трећих земаља. Ради се о јачању одбрамбене способности земље и безбедности у блискоисточном региону.

Изградња атомске централе

Како је навео Дмитриј Медведев, министарства финансија Русије и Египта воде преговоре о одобравању руског државног кредита Каиру за изградњу атомске централе.

„На линији два министарства финансија воде се интензивне консултације о још једном међувладином споразуму — о одобравању руског државног кредита Египту“, рекао је руски председник Владе.

Руски стручњаци за нуклеарну енергетику намеравају да изграде атомску централу од 4 блока од по 1200 мегавата. На захтев Египта, по први пут у свету атомска централа ће можда бити обједињена са блоковима за пречишћавање воде, што је веома значајно за животну средину.

Египат, БРИКС и Евроазијски економски савез

Према речима Дмитрија Медведева, на експертском нивоу се утврђује могућност потписивања споразума о стварању зоне слободне трговине између Евроазијског економског савеза и Египта.

„Добра могућност за развој трговинских и инвестиционих односа је стварање зоне слободне трговине између Евроазијског економског савеза и Египта. У овом тренутку наши експерти проучавају могућност потписивања одговарајућег споразума“, рекао је руски премијер.

У исто време, он сматра да је за сада рано говорити о приступању Египта другој међународној организацији — БРИКС-у.

„Још је рано говорити о проширивању броја чланица БРИКС-а. Тој заједници је потребно да профункционишу механизми и институције које је основао, а њих није мало. Именоваћу само такве финансијске институције, као што су Развојна банка БРИКС-а и Пул условних монетарних резерви БРИКС-а“, рекао је Медведев.

„Уосталом, то уопште не значи да у будућности редови БРИКС-а не могу бити попуњени новим чланицама“, додао је он, одговарајући на питање о перспективама чланства Египта у БРИКС.