Отварање новог Суецког канала

06-08-2015 02:14:20 | | / vostok.rs |


У египатском граду Исмаилији данас ће бити одржана церемонија отварања новог Суецког канала на којој ће Србију представљати први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић. На церемонији су и Франсоа Оланд, Дмитриј Медведев, Алексис Ципрас.

Дачић је, како је саопштило Министарство спољних послова, допутовао у Египат синоћ, а на аеродрому га је дочекао министар техничког и усмереног образовања и обуке Мохамед Јусеф. Потом се састао са министром спољњих послова Египта Самехом Сукуријем.

Сукури је изразио задовољство што ће србска делегација присуствовати свечаности отварања новог Суецког канала и додао да у томе препознаје нову потврду пријатељства египатског и србског народа.

Шеф српске дипломатије честитао је египатском колеги на реализацији овог важног пројекта, а у разговору је препозната потреба за ближом и активнијом сарадњом на билатералном и мултилатералном плану, како би се лакше препознале потребе оба народа и интереси обе државе.

Дачић је египатског министра позвао да посети Србију, можда већ у децембру када ће Београд бити домаћин министрима спољних послова у оквиру председавања Србије ОЕБС-у, имајући у виду да је Египат земља партнер у овој организацији, наведено је у саопштењу.

Отварању новог Суецког канала, присуствоваће, како је најављено, више од 20 председника и премијера држава, између осталих, француски председник Франсоа Оланд и руски премијер Дмитриј Медведев, као и више десетина министара из целог света, саопштило је Министарство спољних послова.

Суецки канал је отворен 1869. након изградње дуге деценију, а његово проширење ће, наводе медији, повећати капацитет овог кључног воденог пута који повезује Средоземно и Црвено море. Проширење канала у дужини од 72 километра скратиће период чекања бродова са 18 на 11 сати и омогућити двосмерну пловидбу.

Радови на проширењу трајали су мање од годину дана и коштали око девет милијарди долара (7,9 милијарди евра). Пројекат се састојао од изградње 37 километара новог, паралелног канала, и проширења 35 километара постојећег канала.