Русија уништава увезену храну са Запада

06-08-2015 06:49:50 | | / vostok.rs |

У Русији данас је ступио на снагу председницки декрет о уништавању нелегално увезених прехрамбених производа


У Русији данас је ступио на снагу председницки декрет о уништавању нелегално увезених прехрамбених производа, на које је пре тачно годину дана уведен ембарго као одговор на санкције западних земаља због украјинске кризе.

Декрет, који је прошлог месеца потписао председник Владимир Путин, предвиђа уништење свих прехрамбрених производа који су увезени из ЕУ, САД, Канаде, Аустралије и Норвешке.

Специфичне економске мере уведене су декретом који је руски председник потписао 6. августа 2014. године, а којим је забрањен увоз меса, рибе, кобасица, поврћа, воћа и млечних производа из наведених земаља, подсећа "Раша Тудеј".

Руски премијер Дмитриј Медведев прошлог месеца потписао је декрет о продужењу руског ембарга на увоз прехрамбрених производа из ЕУ, САД и других земаља до 5. августа следеће године.

Москва је недавно саставила и нацрт предлога о проширењу ембарга на прехрамбрене производе из још седам земаља, које су подржале санкције западних држава, а то су Албанија, Црна Гора, Норвешка, Ирска, Лихтенштајн, Украјина и Грузија.

Један од посланика политичке партије левог центра "Праведна Русија" предложио је да се сви производи који су забрањени у Русији донирају Луганску и Доњецку, ратом разореним регијама у Донбасу у којима влада хуманитарна криза.

Од увођења руског ембарга, земље ЕУ се суочавају са великим економским губицима, а њихови грађани су у више наврата протестовали како би показали незадовољство због увођења рускох ембарга.

Са друге стране, санкције су позитивно утицале на производе из других земаља, међу којима су Србија, Нови Зеланд, Иран, Јужна Африка и друге.