Американци сад тврде да су атомским бомбама спасили Јапан од совјетске окупације

07-08-2015 10:16:17 | | / vostok.rs |


Бацање атомских бомби на Јапан пре 70 година било је нељудско и незасновано и Москва се нада да се тако нешто никад више неће поновити - изјавио је у име Кремља Дмитриј Песков.

Претходно је председник Државне Думе Сергеј Наришкин упозорио да САД настоје да из памћења света избришу трагедију Хирошиме и Нагасакија или да их барем маргинализују. Додао је да се свет тих злочина против човечности мора сећати као и злочина немачког нацизма и јапанског милитаризма.

Данас су објављени резултати социолошког истраживања који су показали да 60 одсто данашњих Јапанаца сматра да се Сједињене Државе за те злочине јапану морају официјелно извинити.

Међутим, у самим САД се већ појављују чланци - и то не у таблоидима - у којима се тврди да Јапанци треба да буду захвални Американцима што су на њих бацили атомске бомбе 1945. године.

Озбиљни часопис The Foreign Policy тврди су САД бацањем атомских бомби на Хирошиму и Нагасаки спречиле рализацију већ припремљеног плана СССР да окупира острво Хокаидо.

The Foreign Policy тврди да је Стаљин планирао да војно интервенише на Хокаиду, а тај план је наводно био разрадио командант совјетске Тихоокеанске ратне флоте - адмирал Иван Јумашев. План је био да су зору 24. августа 1945. совјетски бомбардери узлете са аеродрома код Владивостока и да бомбардују друго по величини јапанско острво.

У чланку америчког листа се наглашава: „Хокаидо има огроман стратешки значај. Све је било спремно за окупацију. Да је Стаљин успео да га заузме - то би Охотско море претворило у Совјетско језеро. Он је 16 августа тражио од Харија Трумана да се сложи са том „скромном жељом“ јер би супротно било - увреда за совјетско јавно мњење“.

Исти лист тврди да је Пентагон, само који месец раније, био спреман да пристане на совјетску окупацију Хокаида, чак и дела Хоншуа.

Појава код Американаца атомског оружја дала је Труману самоувереност, а Стаљина натерала да одустане од окупације 22. августа - два дана пре њеног планираног почетка.

Амерички лист „заборавља“ само две „ситнице“: да је атомска бомба на Хирошиму бачена 6. августа, а на Нагасаки - 9. августа.