Јушченко Украјини предвиђа најопаснију економску кризу за 24 године независности

09-08-2015 10:30:51 | | / vostok.rs |


Бивши председник Украјине Виктор Јушченко, изјавио је да се његова земља креће ка надубљој и најопаснијој економској кризи за 24 године своје независности.

Оценио је да садашња кијевска власт допустила финансијску дестабилизацију, изгубила контролу над ценама и курсом националне влауте (гривне).

Притом је нагласио да конфликт у Донбасу није узрок пада украјинске економије и да тај конфликт не може бити решен ни у Минску ни у „нормандијском оквиру”:

„Велики сам песимиста. Шта је нормандијски формат? У том формату је Немачка – посматрач, Француска – посматрач, Русија – посматрач, а Украјина – страна у конфликту. Шта ту може бити решено? Ништа! Зато што у сваком конфликту морају постојати бар две стране, а сада друге стране нема. И столица агресора је празна, и столица гаранта и столица посредника - такође. Све сами посматрачи”.

Јушћенко је додао да мински преговарачки оквир нема ништа мање недостатака:

„И ту је Русија посматрач, и ОЕБС је посматрач, а Украјина у лику Леонида Кучме – преговарачка страна. Друга је – Захарченко. Организатори минских преговора тиме моказују да је то украјински конфликт и да Украјина зато треба да седне за сто са неким Захарченком као извором агресије. А стварни извор агресије је Русија, а не Захарченко”.

Просечна плата у Украјини у јануару је била 160 долара.

ММФ прогнозира да ће Украјина 2015-ту завршити са падом БДП за нових 9 одсто и инфлацијом од 45 одсто.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут