Налазите се на страници > Почетна > Блог > САД давно признале Донбас

САД давно признале Донбас

10-08-2015 09:13:32 | | / vostok.rs |


Према америчком Јавном закону 86-90, који је и ове године потврђен, Украјина и територија савремених ДНР и ЛНР су различити правни субјекти.

Сједињене Државе су признале територију савременог Донбаса независним од Украјине још 1958. године када су сенат и Конгрес усвојили резолуцију о Недељи поробљених нација, пише канадски лист Global Research.

Резолуција, позната као Јавни закон 86-90, усвојеног 17. јула 1959. године, сваке године се потврђивала током последњих 56 година. У њеном тексту, између осталог, наводи се: „Империјална политика комунистичке Русије довела је директном или индиректном агресијом до поробљавања националне независности Пољске, Мађарске, Литваније, Украјине, Чехословачке…Казакије".



На овај начин, Украјина и „Казакија" су названи у документу као посебне земље и народи. Казакија заузима територију савремених саморпоглашених Доњецке и Луганске народне републике, као и Запарошке области Украјине, наводи лист.„Према резолуцији, обе нације имају право на постојање", пише Global Research.

Овај документ је био поново, по традицији, званично признат, а Недеља поробљених нација је обележена крајем јула. Председник Барак Обама, говорећи тим поводом, рекао је: „Позивам народ Сједињених Држава да потврде нашу дубоку везу са свим Владама и народима који су привржени слободи, достојанству и истим могућностима за све".

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут