Сепаратизам се буди на Корзици

11-08-2015 10:49:44 | | / vostok.rs |


Посланик регионалне скупштине Жан-Ги Таламани сматра да је идеја о самосталности Корзике веома ојачала како код бирача, тако и код локалних политичара.

Припадници самосталности Корзике осећају широку подршку својих идеја међу бирачима и намеравају озбиљно да се боре за власт на острву, изјавио је лидер политичке партије „Слободна Корзика“ и посланик регионалног парламента Жан-Ги Таламони, говорећи на годишњем састанку европских покрета бораца за независност у корзиканском граду Корте.

„У бици која је вођена 40 година извојевана је победа. Наше идеје су заузеле водећу улогу у свести корзиканског друштва, па чак и међу политичком класом на острву“, наводи речи политичара агенција „Франс прес“.

Како је подсетио Таламони, почевши са 2010. годином законодавна скупштина Корзике, чију већину чине представници левице, изгласала је законе надахнуте идејама аутономије острва. Између осталог, последњих година корзикански језик је добио статус другог званичног језика за шта су се локални националисти борили више деценија.

Осим тога, одлуком законодавне скупштине на Корзици спроведена је пореска реформа у интересу локалног буџета и утврђен је статус локалног резидента како би била спречена продаја земље и кућа лицима која нису становници острва. Тим потезом је заустављен раст цена на тржишту некретнина.

Корзика је више деценија један од главних центара сепаратизма у Француској. Ово средоземно острво налази се у саставу Француске од 1768. године, када га је француској круни предала Ђеновљанска република као исплату дуга Паризу. Изолованост, богато локално културно наслеђе и тесне везе са суседном Италијом, подстицали су сепаратистичко расположење међу локалним становништвом које је Француска увек сузбијала.