КЛАДИОНИЧАРИ ПОНОВО ФАВОРИЗУЈУ МУРАКАМУ ЗА НОБЕЛА

24-09-2013 01:29:27 | | / mojenovosti.com |

Што се више ближи октобар , кад се саопштавају имена лауреата Нобелове награде ,најпре за кљижевност, а затим и за остале дисциплине ( медицину и физиологију, физику, хемију ,економију и норвешког Нобела за мир, ), кладиноничари су све ужрбанији у совјим прогозама, бар што се тиче најпопулларније -кљижевне награде.


Тако ових дана кладионичари лоноднског Landbrokesа ,раме уз раме са најпознатијим књижевним критичарима , историчарима и теорретичарима књижевности, истичу своје кандидате дајући им шансе од 1 до 100.

У заједничком подухвату кладионичара и књижевних зналаца као главни фаворит је истакнут јапански класик Харуки Мураками ,аутор светски пзнатих романа као што су трологија „IQ84“ и „Норвешка шума“,који је годинама био не само кандидат, него и главни фаворит, али Нобелов комитет га нешто досад није хтео.

Ове године Нобел га ни у ком случају не може мимоћи што су кладиноничари , како извештава Дејли Телеграф ( Daily Telegraph ), „оверили“ дајући му шансе 3:1.
Н сајту Landbrokes са дупло мањим шансама , 6:1, оцењњна је позната америчка списатељица, ауторка прозних и драмских дела Џојс Керол Оутс (Jouce Carol Oates ), која је , узгред буди речено, ове године обележила пола вела од изласка своје прве књиге .

Ова два фаворита за овогодишњег Нобела ,према прогнозана кладионичара ,може да угрози мађарски прозни и драмски писац Петер Надаш (Peter Nades ) којему су дате шансе 7:1.

Шансе јужно корејског песника Ко Уна су 10:1,као и алжирске списатељице и филмске режисерке Асие Џебар (Assia Djebar).

Међу фаворитима је и „вечити“ кандидат чешко-француски писац Милан Кундера којему су ове године кладиноничари дали шансе 25:1.

На шрој листи кладиноничара објављеној на сајту Landbroksa су још i Alice Munro, Adonis, Philip Roth, Amos Oz, Thomas Pynchon и тако све до Јевгенија Јевтушенка који је и ове године уврштен на тикет кладиноночара са шансама 100:1.

Подсећамо да је главни фаворит за овогодишњу Нобелову награду за књижевност Хруки Муракми стекао вишемилионску масу поклоника како у својој отаџбини Јапану, тако и у целом свету.Он је у земљи излазеће Сунца најпоштованија личност, одмах после цара и царице .

Давно је задобио значај симбола целог покољења.

У априлу ове годне у књижарским излозима појавила се његова одавно очекивана књига „Безбојни Цукуру Тадзаки и његове године стратнствоваља“ који је само током првог месеца од објављивања продат у више од милион примерака.Роман је по стилу сличан“Норвешкој шуми“, то је прича о човеку који се бори с трагедијом из своје прошлости.

Напомињемо да је Мураками 2012. годие такође био главни фаворит и то не само код кладионичара, али је Нобелов комитет , на опште изненађење, био наклоњенији кинеском писцу Мо Јану.Важио је такође и за главног кокурента за престижну Дабилнску књижевну нагарду која се још назива и IMPAC,али је ово књижевно одличје пролетос добио ирски писац Кевин Бари.

За Нобела ће, на радост милиона читалаца диљем света ,чудесни писац из Јапана , Харуку Мураками ,са овогишњим Нобелом коначно имати више среће.

У шта се искрено надају не само кладионичари.