Ново лице руске дипломатије

12-08-2015 09:09:31 | | / vostok.rs |


Након кримске тужитељке Наталије Поклонске, руску, али и светску јавност заинтригирала је још једна лепа плавуша. Марија Захарова постала је прва жена портпарол Министарства спољних послова Руске Федерације.

Руско Mинистарство спољних послова именовало је Марију Захарову за новог директора Сектора за информисање и медије. Са титулом министра-саветника, лепа плавуша високо је рангирана у руској дипломатији.

Препознатљива по бритком језику и оштрим коментарима, Захарова је и популарна блогерка. Врло је активна на друштвеним мрежама, а захваљујући њој фејсбук страница руског Министарства спољних послова знатно се разликује од друштвених мрежа колега из иностранства.

Нова шефица Сектора за информисање и медије је за телевизију „Раша тудеј“ говорила о томе на који начин ће свету преносити ставове Москве. Према њеном мишљењу, најбоље ефекте даје комбинација традиционалних начина пласирања информација и нових технологија.

„Трудимо се да пласирамо две врсте информација. Са једне стране то су саопштења, брифинзи, прес-конференције, дакле све оно што зовемо званичним информацијама Министарства спољних послова. Међутим, желимо да људима приближимо и ону другу страну дипломатије, која је обично иза јавне сцене и која је публици јако занимљива. То је нешто што је у блиској вези са, на пример, процесом преговора, оно што је дипломатија у пракси — мислим да је људима то интересантно, али и врло корисно да виде како се заправо све те ствари одвијају“, каже Захарова за РТ.

Захарова је рођена у породици дипломата, а детињство је провела у Кини.

Дипломирала је међународно новинарство на престижном московском Институту за међународне односе, говори енглески и кинески, а има диплому и из историје.

У Министарству спољних послова РФ ради од 1998. године. Каријеру је започела на месту уредника, а 2005. године дошла је на чело прес-службе сталне мисије Руске Федерације у УН у Њујорку.

На месту портпарола једног од најзначајнијих руских министарства Захарова је заменила Александра Лукашевича, који је почетком месеца именован за амбасадора Русије у ОЕБС-у.