Москва позвала Украјину да не угрожава Минск-2 и мир у Донбасу

12-08-2015 10:35:00 | | / vostok.rs |


Москва позива Кијев да буде суздржан и не доводи у питање неодговорним потезима ток спровођења минских споразума, саопштило је Министарство спољних послова РФ.

„Последњих дана бележи се заоштравање ситуације уз линију раздвајања сукобљених страна на југоистоку Украјине - констатовало је руско министарство. - Стижу вести о учесталим нападима на насељена места, разарањима, мртвима и рањенима међу цивилним становништвом Донбаса“.

„Нажалост, нагло се интензивирала ратоборна реторика Кијева - истичу у руском МИП. - Одбивши током последњег сусрета Контакт групе у Минску (3-4. августа) да потпишу практично готов и усаглашен документ о повлачењу тенкова, артиљерије до 100 милиметара и минобацача до 120 милиметара на 15 километара од линије раздвајања са сваке стране, што је требало да допринесе деескалацији сукоба у региону, украјинске власти су, позивајући се на неке претње и провокације, почеле да најављују повратак на борбене положаје свог тешког наоружања и артиљеријских система који су повучени у складу са „Сетом мера за спровођење минских споразума“ од 12. фебруара 2015. године“.

„Позивамо украјинску страну да буде уздржана и не крши својим неодговорним потезима ток спровођења минских споразума у сфери безбедности“ - нагласило је МСП РФ.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут