Украјину чека тешка зима! А и Европу…

13-08-2015 09:29:49 | | / vostok.rs |


У Украјини нити је било нити има новца за стварање гасних залиха за зиму. Интересантно је да у Кијеву не брину превише тим поводом. Ту су транзитни гасоводи! А Европљани се хватају за главу, пише новинарка Спутњика Јевгенија Красилова.

Украјински чиновници радосно рапортирају: међународни партнери обећали су 800 милиона долара за куповину гаса за предстојећу зиму. Светска банка доделиће им 500 милиона. Остало ће добити од Европске банке за реконструкцију и развој.

Куповаће од Русије, али касније, обећали су у Кијеву и представили своје грандиозне планове за будућност. Очекује се да ће гас долазити из Грузије. Помоћи ће им у томе пријатељи из САД који су наводно обећали да ће у Одеси изградити терминал за пријем течног гаса. Познато је, међутим, да дубина у овој луци онемогућава пријем крупних танкера. И ту је на делу једноставан закон: што је мања испорука то је већа цена. Због тога ће алтернативне испоруке Украјини бити много скупље од куповине гаса од Русије. Али то у Кијеву, изгледа, никога не плаши. Они ионако немају новца: спонзори ће, веле, помоћи.

Тешко да ће, међутим, Европљани финансирати сумњиве пројекте Кијева. И сада међународне банке додељују Украјини новац за куповину гаса не због своје доброте него зато што је за Европу важно да се гасом снабдева непрекидно и да има гаранцију да се њени житељи неће смрзавати.

Што се тиче саме Украјине, тренутне залихе енергента једва да ће потрајати до средине грејне сезоне. Потребно је купити још најмање пет-шест милијарди кубних метара гаса. За то је потребно још око милијарду долара. А не зна се одакле набавити новац. Украјинце, према томе, чека тешка зима. Европљани, судећи по свему, предосећају да се и њима пише исто.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут