Саркози и Ле Пенова затражили објашњење од Оланда због „мистрала“

14-08-2015 11:23:12 | | / vostok.rs |


Посланици републиканаца са бившим председником Николом Саркозијем на челу инсистирају на потреби да се створи специјална парламентарна комисија.

„Французи имају право да тачно знају колико их је коштала та неодговорна одлука (раскид уговора са Русијом). Позивамо да се сазове парламентарна комисија за проверу бројки које ће ускоро стићи у парламент“, наводи се у саопштењу, објављеном на сајту партије. Аутори иницијативе су посланици Филип Мење и Филип Витељ.

Није остао по страни ни Национални фронт. Његова лидерка Марин Ле Пен је затражила оставку министра одбране Жан Ива ле Дријана који, по њеним речима, „прикрива лаж председника“ Оланда.

„Две милијарде евра — то је цена Оландовог каприца“, стоји у саопштењу Националног фронта.

Тачна компензациона сума коју ће званични Париз да исплати Москви биће објављена на седници парламента, која ће се одржати након 14. септембра, пошто управо француски законодавци треба да одобре споразум измђу Јелисејске палате и Кремља.

Јелисејска палата је саопштила раније да висина надокнаде одговара средствима у уговору. Русија није тражила да јој се плате пенали због неизвршених обавеза и инсистирала је на споразуму у духу пријатељских односа двеју земаља, иако је Француска одустала од испоруке „мистрала“ због санкција које је увела Русији.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут