Подаци о паду МХ17 - „кец из рукава” Запада

14-08-2015 12:03:10 | | / vostok.rs |


Трагедију малезијског „боинга 777“ Запад покушава да искористи за остварење својих политичких циљева, користећи податке добијене у истрази као „кец из рукава”, сматра политиколог Павел Свјатенков.

Холандија је одбила да обелодани документе о рушењу авиона МХ17 над Украјином, позвавши се на тајност истраге авионске несреће. Политиколог Павел Свјатенков сматра да Холанђани одуговлаче истрагу како би одлучили кога ће да прогласе кривцем за трагедију.

Медији су од холандског Министарства за безбедност и правду затражили да предочи информације, позивајући се на закон. Ипак, министар Ард ван дер Стер је саопштио да, без обзира на значај информација за друштво, Влада на челу са премијером Марком Рутеом сматра „да је важније сачувати тајност“.

„Пад ’боинга‘ са политичке тачке гледишта има веома снажан одјек. Теоретски, закључци холандске комисије могу да испровоцирају међународни скандал. Због тога се они труде да сакрију ток истраге како не би дозволили да се у њега мешају заинтересоване стране или да би некако сами ’удесили‘ истрагу и добили жељени резултат“, рекао је Свјатенков за радио Спутњик.

Он сматра да истрага представља начин притиска на Русију.

„Главно питање овде јесте кога означити као кривца и то је свима јасно. Питање је политичко и Холандија одуговлачи решавање тог питања. Ако се, рецимо, пребаци одговорност на Русију, резултат ће највероватније бити веома тешка криза у односима Русије и Запада. А ти односи су и овако далеко од идеалних. Због тога се истрага чува као начин притиска на Русију и њено руководство. Истрагу о паду ’боинга‘ ће са времена на време активирати. И, на крају крајева, извући тог ’кеца из рукава‘, уколико Запад одлучи да је неопходно заоштравање ситуације с Русијом“, сматра овај политиколог.

Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров раније је изјавио да Русија не добија податке о техничкој истрази несреће малезијског „боинга“ у пуном обиму, иако их добијају друге земље које учествују у разјашњавању узрока несреће.

Према мишљењу Павела Свјатенскова, Русија има много питања о истрази, али одговоре не добија.

„Преостаје да се сачека пресуда Запада, односно земаља које воде истрагу — Холандије и Велике Британије. ’Боинг‘ је био малезијски. Али, судећи по свему, Влада Малезије је такође удаљена из истраге. Иако је главна заинтересована страна у овом догађају, Малезија није тако утицајна као Холандија или Велика Британија. Питање ће решавати други, ’угледнији‘ људи“, рекао је политиколог.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут