Париз ће потрошити мање од милијарду евра за „мистрале“

14-08-2015 12:32:24 | | / vostok.rs |


Министар финансија Француске Мишел Сапен навео је да медији објављују нетачне податке о суми коју та земља намерава да плати за раскид уговора са Русијом о испоруци два носача хеликоптера типа „мистрал“. Према његовим речима, износ ће бити транспарентан и мањи од једне милијарде.

Износ који ће Француска платити за раскидање уговора са Русијом о испоруци „мистрала“ биће мањи од једне милијарде, изјавио је у петак француски министар финансија Мишел Сапен.

Претходног дана је сатирични лист „Канар аншене“ објавио је да ће штета коју ће Француска претрпети због неиспоручивања Русији два брода бити већа од две милијарде евра.

„’Канару‘ се понекад дешава да изнесе нетачне информације. Све цифре ће бити објављене, биће транспарентне… Питате ме да ли ће то бити две милијарде. Одговарам вам да неће. Та цифра ће бити мања од једне милијарде евра“, рекао је Сапен у програму радио станице ’Франс ентер‘ и додао да ће документ о раскидању уговора разматрати савет министара до краја августа.

Париз и Москва су прошле недеље усвојили одлуку о прекиду деловања уговора о изградњи и испоруци два брода-носача типа „мистрал“. Након уклањања руске опреме постављене на „мистрале“, Француска ће моћи да располаже овим носачима хеликоптера.

Сума коју је Париз понудио Москви није објављена. Француски министар одбране Жан-Ив Ле Дриан је рекао да је она мања од 1,2 милијарде евра, које је Француска добила као аванс.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут