Пољски политичари намеравају да посете Крим

14-08-2015 12:39:07 | | / vostok.rs |


Пољски политичари намеравају да посете Крим и да сазнају више о положају и делатности тог региона након његовог уласка у састав Русије. Они следе пример француских парламентараца који су током јула боравили на полуострву. Крим планирају да посете и посланици италијанског Парламента и чланови немачког Бундестага.

Представници неколико политичких партија Пољске изјавили су да намеравају да, следећи пример француских парламентараца, посете Крим како би се лично упознали са ситуацијом на полуострву после његовог уласка у састав Русије, пишу „Известија“.

„Сматрам да је путовање француских парламентараца на Крим исправан корак. То је, у суштини, признање новог правног статуса Крима јер је полуострво заиста ушло у састав Руске Федерације“, изјавио је Јануш Корвин-Мике, посланик Европског парламента и оснивач партија „Савез за реалну политику“, „Слобода и правни поредак“ и „Конгрес нових десничара“.

Пољски политичар сматра да је неопходно развејати антируске митове који често користи пољска политичка елита.

„Наша партија Русију посматра као јаку противтежу Европској унији. Ми бисмо желели активније да развијамо трговинске контакте са Русијом и Кином, јер је управо тамо активна динамика развоја, а не у умирућој Европској унији. Неопходна је економска експанзија Пољске на исток, а не на запад“, сматра Корвин-Мике.

Жељу да посете руско полуострво имају и представници опозиционе непарламентарне партије „Промена“, пише лист.

„Наша партија сматра да је оваква посета неопходна. Било би ми веома драго да путујем тамо са партијским колегама. Неопходно је лично се уверити како тамо живе људи након ступања Крима у састав Руске Федерације. Верујемо у политику председника Владимира Путина, наша партија одобрава његово деловање на Блиском истоку, а исправна је и његова политика према полуострву“, рекао је за „Известија“ заменик председника партије Набил Малази.

У јулу су Крим посетили француски посланици. У саставу делегације било је 11 парламентараца, међу којима и копредседник асоцијације „Француско-руски дијалог“ Тјери Маријани.

Недуго затим о намери да посете полуострво изјаснили су се и италијански посланици, пре свих представници партије „Покрет пет звезда“ и сенатори партије „Лига Севера“, а затим су жељу да виде Крим изразили и посланици из Немачке.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут