Приштина: Споразум о формирању ЗСО 25. августа

15-08-2015 10:21:32 | | / vostok.rs |


"Косовски" премијер Иса Мустафа најавио да ће 25. августа у Бриселу бити потписан споразум о Заједници србских општина, а радикални покрет „Самоопредељење“ раније је најавио тоталну блокаду институција уколико Приштина пристане на формирање ЗСО.

Мустафа је на конференцији за новинаре, рекао да ће се 24. августа састати делегације Београда и Приштине на техничком нивоу, и да ће „по свему судећи, 25. августа бити одржан састанак на нивоу премијера“.

Према писању „Коха диторе“, Мустафа је најавио да ће 25. августа у Бриселу на састанку са премијером Србије Александром Вучићем бити потписана четири споразума — споразум о Заједници општина са србском већином, споразум о мосту на Ибру у Митровици, споразум о енергетици и споразум о телекомуникацији.

Мустафа је устврдио да ће Косово до краја августа имати свој државни телефонски код.

Упитан какав ће бити споразум о ЗСО, косовски премијер је навео да ће, упркос захтевима Срба, обезбедити да ЗСО нема извршна овлашћења, али ће моћи да одлучује о низу питања, међу којима су и право на формирање и руковођење фондовима, отварање канцеларија за везе и формирање јавних институција.

Рамуш Харадинај, лидер Алијансе за будућност Косова рекао је, према „Коха диторе“ да ће Алијанса подржати формирање ЗСО под условом да нема извршна овлашћења, а представници покрета „Самоопредељење“ најавили су тоталну блокаду институција у случају формирања асоцијације са србском већином.