Свет није јединствен у борби против Исламске државе

15-08-2015 11:20:44 | | / vostok.rs |


Русија, САД и земље Блиског истока активно разматрају како да униште Исламску државу на територији Сирије. Сједињене Државе више од годину дана из ваздуха нападају позиције ове организације и обучавају војнике за борбу против терориста које је организовала сиријска опозиција. Ипак, број бораца у редовима Исламске државе практично се не умањује.

Русија сматра да је оптимално решење овог проблема уједињавање напора свих страна, укључујући војску под контролом Башара ел Асада. Вашингтон, међутим, категорички одбија да сарађује са председником Сирије.

У разним земљама видан је узлет дипломатских активности. Основно питање гласи: шта чинити са Сиријом? Како се борити против Исламске државе на њеној територији?

Током неколико недеља шефови дипломатија Русије, САД и Саудијске Арабије састали су се у Дохи, затим су Сергеј Лавров и Џон Кери разговарали у Куала Лумпуру, министар Саудијске Арабије боравио је у Москви, а у Дамаску се Башар ел Асад сусрео са шефом иранске дипломатије.

Међу овим високим званичницима нема сагласности о томе како деловати када је о Сирији реч, али су сви они јединствени у ставу да Исламску државу треба зауставити.

Коалиција предвођена САД већ дуже од годину дана из авиона бомбардује позиције Исламске државе, али то терористе није спречило да заузму готово половину Сирије. Према речима званичника Министарства одбране САД, број бораца Исламске државе је у овом моменту приближно исти као и у августу прошле године, без обзира на губитке које су претрпели.

Локалне оружане формације које Пентагон обучава ради борбе против Исламске државе на сиријској територији трпе пораз за поразом. Један амерички чиновник назвао је резултате њихове прве операције „правим фијаском“.

Наводи се да је чак и пре него што су 54 обучена борца успела да ступе у борбу против Исламске државе део њих био убијен или су их киднаповали припадници радикалне организације „Фронт ан Нусра“. Пентагон тешко проналази људе које може да обучава.

„Настојимо да привучемо на своју страну оне на које можемо да рачунамо. То су људи са сличним начином мишљења и идеологијом, који нису повезани с организацијама каква је Исламска држава. Испоставило се да је наћи људе који одговарају тим критеријумима веома тешко“, изјавио је раније министар одбране САД Ештон Картер.

Сви се слажу у мишљењу да напади из ваздуха неће зауставити Исламску државу, као и да ће групе које обучавају САД тешко моћи да постану довољно бројне како би се супротставиле сиријским екстремистима. У Русији наводе да је једини пут ка победи Исламске државе уједињавање напора свих страна које се боре против те организације, укључујући и државну армију Сирије.

„Без уједињења свих који се супротстављају терористима на земљи, напади из ваздуха које изводе САД и коалиција неће дати жељени резултат“, рекао је министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров.

Вашингтон и неки од његових савезника одлучно одбијају да сарађују с Асадовим режимом.

„Сматрамо да су Асад и његов режим одавно изгубили легитимитет“, изјављује шеф америчког Стејт департмента Џон Кери.

„Отворено говорећи, овде је корен зла Асадов режим“, потврђује његове речи представник Стејт департмента Марк Тонер.

„Овде такође постоје двоструки стандарди. За ликвидацију хемијског оружја Башар ел Асад је био потпуно легитиман партнер, али за борбу против тероризма из неког разлога није“, рекао је поводом оваквих изјава Сергеј Лавров.

Без обзира на категоричне изјаве америчких званичника, активни дипломатски преговори лидера земаља дају наду да ће заједнички план о борби против Исламске државе ипак бити разрађен.