Јапански цар зажалио због Другог светског рата

16-08-2015 11:00:34 | | ТАНЈУГ/ vostok.rs |


Јапански цар Акихито изразио је „дубоко жаљење“ због деловања његове државе у Другом светском рату.

„Сећајући се наше прошлости и имајући на уму осећања дубоког жаљења у вези прошлог рата, искрено се надам да разарања никада неће бити поновљена“, рекао је Акихито у обраћању поводом 70. годишњице предаје Јапана.

Јапански медији су истакли да је ово први пут да је цар употребио речи „дубоко жаљење“ у односу на рат, у свом говору поводом годишњице завршетка Другог светског рата.

Акихито је нагласио и да мир и просперитет Јапана зависе од „неуморног настојања људи и њихове искрене жеље за мир“.

Премијер Шинзо Абе, који је такође говорио на меморијалној служби у дворани „Будокан“ у Токију, избегао је било какво помињање штете коју је агресија Јапана изазвала, трећу годину од како је преузео дужност премијера у децембру 2012.

Уместо тога, обраћајући се душама настрадалих, Абе им је захвалио на жртви на којој су, како је истакао, изграђени мир и просперитет Јапана.

Абе је, међутим, обећао да ће се Јапан „суочити са прошлошћу“, уз поруку да се „никад не понови несрећа рата“.



Јапански премијер се пре церемоније у „Будокану“ помолио и положио венац на гробље неименованих палих војника.

Та церемонија почела је минутом ћутања у подне у знак сећања на радио објаву цара Хирохита, оца цара Акихита, о предаји Јапана 15. августа 1945.

У саопштењу дан раније, Абе је признао штету и патње невиних жртава у Другом светском рату, али се није извинио жртвама јапанске агресије, што је наишло на критике Кине и Јужне Кореје.

Јапански премијер није посетио контроверзни храм Јасукуни у Токију, али су то учинила двојица његових министара, као и група од 60 посланика што је такође изазвало осуде суседа.

Храм Јасукуни за Сеул и Пекинг представља симбол злочина које су јапанске трупе починиле током колонизације Корејског полуострва (1910—1945) и делимичне окупације Кине (1910—1945).