Штрахе: Подршка референдуму, доста је дисциплиновања Републике Српске

16-08-2015 11:38:32 | | / vostok.rs |


Председник Слободарске партије Аустрије Хајнц-Кристијан Штрахе рекао је да апсолутно подржава најављени референдум у Републици Србској о Суду и Тужилаштву БиХ, поручивши да је крајње време да се народима у БиХ препусти слобода избора у доношењу одлука о сопственој будућности.

Он је истакао да већ 20 година, под паролом лечења ратних рана и спровођења демократизације друштва у БиХ, међународна заједница и сваки досадашњи њен високи представник заправо врше реанимацију некадашње колонијалне владавине јачих.

"Уместо да је искоријењена корупција, те побољшани економија и општи услови живота, представници међународне заједнице и даље се баве дисциплиновањем Срба, односно Српске, оспоравајући свуда у свету признато демократско право на изјашњавање становништва", оценио је Штрахе у интервјуу Срни.

Штрахе је напоменуо да се бројне одлуке високог представника, наметнуте претходних година, показују као несврсисходне и неприменњиве, што је отежало пут ка помирењу, суживоту и свеукупном напретку БиХ.

"Стога, сматрам да коначно треба прекинути селективни однос према ентитетима, а руководству, односно становништву Републике Српске не оспоравати право на референдумско изјашњавање, као што је то у осталим дијеловима Европе. Дакле, апсолутно подржавам одржавање референдума, какви год да буду његови резултати", категоричан је Штрахе.

Коментаришући бурна реаговања западних званичника на најаву одржавања референдума, Штрахе је истакао да су она производ страха од разградње нестабилне државне конструкције која је створена, оценивши да је међународна заједница свесна свог промашеног деловања у БиХ, где је уложено много новца, потрошено пуно времена, а резултати су невидљиви.

"Својим досадашњим деловањем они су заправо допринели друштвеној поларизацији у БиХ и јачању политичких анимозитета", истиче Штрахе.

Он је оценио да је међународна заједница још одавно требало да почне да редукује своје присуство, утицај и мешетарење у БиХ.

"Ако је циљ био да се изгради стабилно демократско друштво, са ефикасним и одговорним институцијама, требало је помоћи постављање здравог темеља, а не примењивати силу у наметању експерименталних рјешења", наглашава Штрахе.

Он је оценио да се држањем БиХ у позицији недоношчета којем се свако мало искључује инкубатор ствара организам који није способан за самостални живот.

"Крајње је време да се народима у оба ентитета препусти слобода избора у доношењу одлука о сопственој будућности", закључио је лидер Слободарске партије Аустрије Хајнц-Кристијан Штрахе.