ДАНТЕ УМРО ОД НАРКОЛЕПСИЈЕ?

27-09-2013 02:19:53 | | / mojenovosti.com |

Неуролог са Болољског универзитета ,Ђузепе Плаци ,објавио је у ауторитативном медицинском часопису Sleep Medicine резултате свог истраживања на основу којег је дошао до закључка да је Данте Алигијери ( 1265-1321 ) можда умро од нарколепсије.То је болест нервног система праћена сталном поспаношћу и брзим падањем у сан.

Научник је запазио низ епизода у главном делу великог Италијана „Божанственој комедији „ ,које изазивају симптоми нарколепсије , а такође су често праћени и катаплексијом, то јесте изненадним губитком мишићног ткива.Поражавајућа тачност описа тих стања довела је научника Плација до закључка да су они последица болести аутора, а не уметничког надахнућа.

Изненадни прелазак из будног у поспано стање ,у дуги и чврст сан ,сновиђења и халуцинације , несвесно понашање,изнендана слбост мишића,падање изавано снажним емоцијама- песник Данте Алигијери је апсолутно веродостојно опсиао симпотоме својствене нарколепсији и то тачно 600 година пре него су научници открили ту болест.

Истина, подробна сведочанства о биографији и личним својствима оца италијанског књижевног кјезика нису сачувана , па отуда основни извор биографских информација за истраживање служи заправо његово стваралаштво.

Подсећамо да неуролог Плаци није први научник који је покушао да постави дијагнозу песнику , који је жиево у другој половини XIII и првој четвртини XIV века.

Тако је у XIX веку угледни психијатр и криминолог Чезаре Ламбрози тврдио да је Данте умро од епилепсије , али Плаци данас енергично одбија такву верзију.