КАКО СУ СЕ ВЕНЧАВАЛИ С ЦАРСТВОМ РУСКИ ЦАРЕВИ

27-09-2013 02:29:20 | | / mojenovosti.com |

Од данас ( петак, 27. сетембра ) посетиоци Музеја Московксог кремља ће моћи да на „екскурзији „ у историју виде како су се руски цареви крунисали и венчавали с царством, ,односно Русијом, јер их никад нису раздвајали.

Изложба је приређена под називом“Венчања са царством и крунисање у Моксовском кремљу“ , припремана је дуго веома приљежно .
Експозција која је данас представљена московској публици, како јављају руске агенције и портали, заузима три дворане у Успенској звонари,у кремаљским палатама

Једностолпној и Мировареној.

Око 400 експоната у потпуности дочаравају један од најраскошнијих спектакала у царској Русији –крунисање суверена.Музеј излаже архивска документа,државне симболе и одликовањаи свечане указе у духу тога времена.

Посетиоцима је омогућено да по епохама виде и сазанају како се мењала церемонија крунисања:од XVI века кад су руски владари добили царску титулу и венчавали их са царством,па до XIX века кад су светковину већ називали крунисањем.

Не нарушавајући хронологију, организатори ове изложбе су експозицију поделили на неколико делова.

У првим разделу су постављени државни симболи који су се употребљавали до краја XVII столећа, док је други раздел заузело крунисање једанаест руских царева XVIII- XIX века.

Експонати говоре и о томе да је церемонија крунсања била дуга, величанствена и скупа.