Америчка кампања против ИД је незаконита

17-08-2015 10:12:36 | | / vostok.rs |


Вођење незаконите војне кампање током годину дана – нови је показатељ ерозије система уставних ограничења и равнотеже, тврди потпредседница института „Котон“ Џин Хили у чланку у америчком листу „Нешнел интерест“.

Јуче се навршило годину дана од почетка америчке кампање против Исламске државе, подсећа Џин Хили. Она наводи да, упркос броју од око 5.000 ваздушних удара, конгрес још увек није одобрио војну кампању на Блиском истоку.

Хилијева пише да су први амерички удари из ваздуха на позиције ИД изведени још у августу, али да је Бараку Обами требало још шест месеци да нађе време да пошаље у Конгрес нацрт закона о примени војне силе.

Од тада, према речима сенатора Тима Кејна, Конгрес је одбио да учествује у дискусијама и гласању о одобравању извођења војних операција.

У свом чланку, Хили наводи речи Обаме које је он изговорио прошле недеље приликом дебате о споразуму са Ираном. Тада је председник САД изјавио да, док се налазио на тој функцији, доносио је одлуке о бомбардовању најмање седам земаља.

Последње године, закључује Хилијева, Барак Обама и Конгрес су стали на пут који неће Америку одвести ка мирољубивој политици.