Вашингтон крив што се америчка војска распада

18-08-2015 11:26:03 | | / vostok.rs |


Америчка војска се распада по трећи пут од Другог светског рата, а главни кривац је „незахвално вођство у Вашингтону, без икаквог смисла за стратегију“, упозорио је Роберт Х. Скејлс, бивши генерал мајор америчке војске, познат по узвику „Почните да убијате Русе!“.

Он је у чланку, који је недавно објављен, оптужио администрацију америчког председника Обаме за смањење броја војника за 40.000, као и за угрожавање обнове наоружања и правилне обуке војника.

„Министар одбране Ештон Картер недавно је рекао да војска ове године неће имати довољно новца за додатну обуку већине војника, који би желели тренинге на вишем нивоу од стандардног. Војници треба да пуцају из новог оружја. У последње четири године војска је укинула 20 најзначајнијих програма, одложила 125 и изменила 124. Војска неће заменити своје тенкове, који су још из Регановог доба, артиљерију и авионе још читаву једну генерацију“, истакао је Скејлс.

Овај тренд ће бити још израженији уколико се настави са кресањем буџета, написао је Скејлс за „Вашингтон пост“. У наредне две године број војника ће највероватније бити смањен за још 40.000.

Према његовом мишљењу, сви забрињавајући знаци да војска Сједињених Држава није у најбољој форми су већ ту — млади официри напуштају службу, док су самоубиства, насиље у породици и употреба дроге и алкохола у порасту.

„Како рат посустаје, држава тако смањује издатке за војску. Међутим, док други сектори трпе одређене редукције, војска је једина која пуца. Нека неко, молим вас, каже свима нама који смо служили домовини — зашто је најмање награђен баш онај сектор који у рату гине и убија?“, истакао је Скејлс.

Одређени број високо позиционираних официра америчке војске критиковало је америчког председника Барака Обаму због најављених редукција. Као главни разлог истичу да војне снаге у таквим околностима неће моћи да заштите Сједињене Државе и да одговоре изазовима на другим странама.