Сириза: Грчка неће признати Косово

20-08-2015 10:05:15 | | / vostok.rs |


Координатор одељења за међународну сарадњу Сиризе Панос Тригазис изјавио је да Грчка остаје при ставу да независност Косова не треба потпуно признати.

„У овом моменту не могу да иступим у име Владе Грчке, него искључиво у име Сиризе. Ипак, могу да потврдим да се Грчка и премијер Алексис Ципрас и даље држе става ранијих власти да независност Косова не треба потпуно признати“, рекао је Тригазис за Курир.

Према његовим речима, билатерални односи Атине и Приштине „на одређеном нивоу већ постоје“, док Сириза сматра својим приоритетом борбу за мир и стабилност у региону.

Тригазис признаје да је званична Атина „трпела притиске ЕУ“ на другим пољима, али не у вези са спољном политиком.

„Постоји заједничка спољна и безбедносна политика ЕУ, али одлуке о успостављању дипломатских односа могу да се доносе самостално. Зато о таквим стварима одлучујемо као суверена држава, имајући у виду националне интересе, али и интересе регионалног и међународног мира“, навео је он.

Тригазис је подсетио да је посета грчког премијера Београду планирана за септембар у склопу балканске турнеје, а у циљу „сарадње унутар целог Балкана, зарад развоја региона“.