ДЕВЕДЕСТ ШЕСТИ РОЂЕНДАН ЈУРИЈА ЉУБИМОВА

30-09-2013 10:23:49 | | / mojenovosti.com |

Данас, 30. септембра, познати руски редитељ,гумац , педагог и утемељивач совјетског култног театра Таганка,народни уметник Русије, Јуриј Петрович Љубимов, слави свој 96.рођендан.


Љубимов је рођен 30. септембра 1917. у Јарсолављу.Радио је у позоришту „Вахтангов“,у Моксви,снимио је 18 филмова и три филма –спектакла.

Као предавач на Позоришној академији „Шћукин“, Љубиов је 1953. са студнетима класе коју је водио поставио представу „Добри човек из Сечуана „ Бертхолда Брехта ( још увек је на репертоару, разуме се, са промењеном поделом ) која је значила почетак историје легендарног Позоришта на Таганки,чији ће уметнички директор и режисер остати деценијама ,режирајући у њему више од 50 представа.Радио је и у иностранству.

У марту 1984. Љубимов је смењен с дужности уметничког директора Таганке , а 11.јула те године одузето му је совјетско држављанство.Отишао је у иностарнство где је наставио да режира.

Године 1989. славном режисеру је враћено држављанство Совјетског Савеза , а његово име као уметичког директора и редитеља поново се појавило на афишама Таганке.

У јулу 2011. на гостовању Таганке у Чешкој,избио је конфликт између режесера и трупе која је пре почетка јдне јавне пробе тражила да јој се исплате дневнице и хонорари.

После тога Љубимов је изјавио да напушта позориште и престонички департмент културе обавестио о свом неопозивом одласку, што је одмах и учинио.

У марту 2012.у позоришту „Вахтангов „ поставио је „Нечисте силе“ Достојевског.

Након тога је у Бољшем театру режирао оперу Алексадра Бородина „Кнез Игор „ чија је рпемијера одржана 8. јула 2013.

Опера је знатно скраћена , модернизована, без коња на сцени, али са срећним крајем.

Честитка Путина

Како како преносе руске агенције, медији и портали , деведест шести рођендан

Љубимову је честитао прдседник Владимир Путин, председник Руске Федерације , који је истакао да је његово позориште постало уникална појава у културном и друштвеном животу Русије и света.

„Ви никад нисте ишли прокрченим путем , ни у стваралаштву ни у животу.Одлучно сте заступали своје грађанске и уметнилке принципе.То Вам је омогућило да створите своје позориште, које је постало уникална појава у културном и друштвеном животу земље и света“.