Кина подржава Русију по питању трибунала за МХ17 Опширније: http://rs.sputniknews.com/rusija/20150820/4038615.html#ixzz3jMaNwQ48

20-08-2015 03:54:01 | | / vostok.rs |


Кинеска уздржаност од гласања о резолуцији Савета безбедности УН о успостављању трибунала за истрагу о рушењу малезијског авиона МХ17 изнад Украјине подршка је ставу Русије о овом питању, изјавио је кинески заменик министра спољних послова Ченг Гуопинг.

Русија је 29. јула ставила вето на резолуцију Савета безбедности УН о успостављању трибунала који би открио и кривично гонио одговорне за обарање авиона „Малезија ерлајнза“ на лету МХ17, а коју је поднела Малезија. Несрећа, у којој је погинуло 298 људи, догодила се у источној Украјини 17. јула 2014. године.

„Кинеска страна се уздржава од гласања. Ми на тај начин пружамо подршку руској страни у духу објективности и правичности“, рекао је заменик министра новинарима, додајући да је то уобичајена међународна пракса да се на такав начин обезбеди подршка партнера.

Гуопинг је нагласио да је Кина против трибунала и да је у више наврата инсистирала на обављању „објективне и транспарентне“ истраге под окриљем Међународне организације за цивилно ваздухопловство.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут