Налазите се на страници > Почетна > Политика > Ципрас поднео оставку

Ципрас поднео оставку

20-08-2015 08:28:05 | | / vostok.rs |


Премијер Грчке Алексис Ципрас поднео је оставку и најавио превремене парламентарне изборе.

„Поносан сам на време које сам провео на дужности“, рекао је Ципрас и додао да Европа није иста од кад је Сириза преузела власт у јануару.

„Oдмах након обраћања предаћу своју оставку и оставку Владе председнику“, рекао је Ципрас у обраћању на државној телевизији.

„Имам моралну одговорност да вашем суду изнесем оно што сам учинио“, рекао је Ципрас у обраћању грађанима, што је преносила грчка телевизија.

Према његовим речима, мандат који је добио 25. јануара дошао је до својих граница и сада грађани треба да одлуче о новом мандату и да се изјасне о томе да ли их је пред страним кредиторима представљао на одговарајући начин.

Грчки премијер данас је одржао консултације са истакнутим саветницима о томе да ли да распише ванредне изборе како би умирио побуну у редовима Сиризе.

Према медијима, у оптицају је да избори буду у периоду од 15—20. септембра или у октобру.

Спекулације о одржавању превремених избора у Грчкој појачале су се последњих дана пошто су неки од саветника премијера, укључујући и министра енергетике Паноса Скурлетиса, отворено позвали на изборе.

Централни комитет Сиризе одлучио је пре три недеља да у септембру буде одржан ванредни конгрес странке на коме би се утврдила владина стратегија, што је раније затражио Ципрас.

Већина чланова Централног комитета гласала је за одржавање конгреса, чији је циљ утврђивање стратегије владе и очување јединства Сиризе, пољуљаног због непопуларног пакета помоћи међународних кредитора.

Ципрас се налази под притиском значајне мањине у Сиризи, која каже да споразум грчког премијера са међународним кредиторима иде против владиних обећања против мера штедње.

Око 30 посланика Сиризе одбило је у јулу да гласа за реформе, а Ципрас је још тада рекао да су ванредни избори опција, уколико се са оваквим отпором настави.