Научници „искључили“ гене гојазности

21-08-2015 09:37:35 | | / vostok.rs |


Науцници са Масачусетског технолошког универзитета (МИТ) успели су да „искључе“ механизам за дебљање који поједине људе чини склонијим гојазности од остатка популације. Експерименти су спровођени на лабораторијским мишевима, а испитивања су показала да су поједине јединке мршавиле и током сна.

Резултати истраживања, које је објављено на сајту „New England Journal of Medicine“. показала су да геном, познатији као ФТО, даје одговор на то како долази до таложења масноће у ћелијама, што ће помоћи у лечењу прекомерне гојазности, болести од које пати око 500 милиона људи.

Један од аутора истраживања Манолис Келис рекао је да је његов тим установиo везу између гена IRX3 и IRX5 и да је уз помоћ технологије ДНК CRISPR/Cas9 успео да успостави „прекидач“ између њих који паљењем и гашењем или таложи или сагорева масноћу.

Геном ФТО, додаје Келис, може се тумачити и као најодговорнији за сакупљање и трошење енергије у организму.

„Традиционално се на гојанзост гледало као на резултат дисбаланса између количине унете хране и адекватне потрошње калорија, међутим таква тачка гледишта у потпуности занемарује генетику и метаболизам појединца“, објашњава он.

Тренутно, научници траже партнере како би комерцијализовали своје истраживање, које би допринело борби против гојазности и евентуалном проналаску лека за ту болест.