Жан Мари ле Пен: Прљаво оцеубиство

22-08-2015 09:08:58 | | / vostok.rs |


Оснивач и почасни председник француске десничарске партије Национални фронт Жан Мари ле Пен оптужио је данас своју ћерку и актуелну лидерку Фронта Марин ле Пен за коришћење „прљаве“ тактике и обећао „поновно освајање“ тог покрета.

„Прљаво је убити сопственог тату — па није га убила директно, учинила је то преко своје десне руке“, казао је 87-годишњи Ле Пен, дан након што га је Извршни одбор искључио из чланства Фронта.

„Она је командовала стрељачким одредом — телефоном. Није желела да буде укључена директно, јер би изгледала као хуља“, казао је Ле Пен француском радију РТЛ, а преноси АФП.

За партијски састанак, на ком су га три сата пре доношења одлуке испитивали углавном око његових антисемитских изјава, рекао је да је „пародија“ и „заседа“, отпужујући ћерку да „из даљине вуче конце“.

Марин ле Пен је у више наврата иступала против скандалозних изјава њеног оца — попут оне да би „ебола“ могла да реши проблем миграната, и тражила од њега да престане да говори у име Националног фронта, што је он одбијао.

АФП наводи да је „кап прелила чашу“ када је он поновио познате коментаре о гасним коморама као „детаљ“ у историји и да Француска са Русијом треба да спасава „бели свет".

Марин се тада отворено одвојила од оца, рекавши да је почнио „политичко самоубиство“.

Ле Пен је и данас најавио да ће се жалити на јучерашњу одлуку партијског органа.

„Ја сам Национални фронт. Ово је теоретско избацивање, ја ћу наравно ово предати суду, који ће, мислим, још једном осудити Марин Ле Пен и руководство Фронта“, рекао је он РТЛ-у, а за радио „Европа 1“ одбацио идеју о формирању нове странке.

„Позивам бираче Националног фронта и кажем — Не будите разједињени, не мрдајте, не одустајте. Наш циљ је поновно освајање наше партије, нашег покрета“, казао је Ле Пен.

У саопштењу издатом након доношења одлуке о искључивању њеног оца из Фронта, Марин Ле Пен навела је да је „Жан-Мари Ле Пен отпочео један процес, за чије је последице знао“ и који је због „вишенедељног понављања грешака“ могао да „води само ка оваквој одлуци“.