САД немају доказе за кривицу устаника за пад МХ17

22-08-2015 10:00:11 | | / vostok.rs |


Бивши аналитичар ЦИА Реј Макговен изјавио је у интервјуу познатом америчком новинару Бреду Фридману да САД немају доказе за кривицу устаника за пад „боинга-777“ линије МХ17 који се срушио код Доњецка.

Прошло је више од годину дана од кад су државни секретар Џон Кери и председник Барак Обама оптужили устанике да су они оборили путнички авион који је летео из Амстердама у Куала Лумпур. Докази за то, како је више пута понављао Кери, засновани су на „социјалним медијима“.

Реј Макговен, који је 27 година радио у ЦИА, изјавио је да Сједињене Америчке Државе још увек нису показале убедљиве доказе.

„Инвестирамо 90 милијарди годишње у америчку обавештајну службу, а онда треба да се ослањамо на социјалне медије? Докази су толико површни да не бисте веровали“, рекао је Макговен.

„Апсолутно сам сигуран да би, када би ови докази уопште постојали, о томе викали са сваког крова, како би показали да је Кери био у праву“, рекао је он.

Макговен је рекао и да је, неколико дана након трагедије, Бела кућа објавила „Владину оцену“ догађаја, уместо традиционалне „обавештајне процене“. Извештај је потписан у Белој кући, што значи да се ради о политичком документу. Ову нова врсту извештаја нису подржали аналитичари ЦИА, што много говори“. Према речима Макговена, његове бивше колеге нису хтеле да потписују овај документ како не би поновиле грешке када је био потписан лажни извештај о постојању оружја за масовно уништавање у Ираку.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут