КРАВЧУК: Порошенко је близу одлуке да се Украјина огради од Донбаса

23-08-2015 11:20:57 | | / vostok.rs |


Први председник независне Украјине Леонид Кравчук изјавио је да је Петар Порошенко у искушењу да донесе одлуку о „ограђивању остатка земље од Донбаса“.

„Шта да се ради са Донбасом? Сагласан сам са онима који тврде да на окупираним територијама не живе само бандити и сепаратисти, него и патриоти. Али, њима је сада тешко помоћи, можда и немогуће. Зато не треба да сами себе обмањујемо. Од окупираних територија се треба оградити. Тако раде у целом свету. Знам да је и председник Порошенко близу доношењу такве одлуке“.

Кравчук је истовремено упозорио да је народ Украјине „веома разочаран и влашћу и ратом“.

Оценио је да власт није успела ни да победи корупцију ни да мобилише и уједини међународну заједницу да приситком заустави рат у Донбасу.

Са сличном иницијативом је иступио и познати украјински политиколог Јуриј Ромањенко, главни уредник портала „Хвила“. Он је сународницима отворено поручио:

„Доста је било бајки да Украјина нешто засад не може да одбрани. Украјина треба да буде тамо где себе може да брани. А тамо где не може – неће бити украјина. Друга Украјинска република није опстала са Кримом и Донбасом. То је већ чињеница. Трећа Украјинска република може без Крима и Донбаса. Пред нама је дилема пред каквом су биле Немачка и Јужна Кореја. Тући главом у зид или – градити просперитетну државу државу на мањој територији“.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут