Обама: САД ће и даље подржавати Украјину

24-08-2015 10:08:45 | | / vostok.rs |


За последњих годину дана Украјина је предузела значајне потезе ради достизања циља који је поставила од стицања независности 1991. године, оценио је амерички председник Барак Обама, истичући да ће САД и убудуће подржавати Украјину „у изузетно важном периоду њене историје“.

Обама је у честитки украјинском председнику Петру Порошенку и украјинском народу упућеној поводом 24. годишњице независности рекао да се, „без обзира на многобројне изазове, народ Украјине приближио више него икада остварењу свог заједничког виђења слободне, демократске и прогресивне земље, чврсто интегрисане у срце Европе“, пренео је „Укринформ“.

„Наше две нације раде заједнички да би подржале и заштитиле право украјинског народа да слободно бира свој пут напред. Док Ви радите на спровођењу одлучних реформи, без обзира на агресију Русије на истоку и окупацију Крима, САД ће остати доследне у својој подршци Украјини“, рекао је шеф Беле куће, према саопштењу Порошенковог кабинета.

„Укринформ“ је пренео и честитку председника Француске Франсоа Оланда, који је рекао да су Француска и читава Европска унија „предане независности, суверенитету и територијалном интегритету Украјине у оквирима њених међународно признатих граница“.

Порошенков кабинет пренео је и честитку поглавара Римокатоличке цркве папе Фрање у којој наглашава „духовну блискост са жртвама и њиховим породицама, као и са свима који пате“, и наводи да се моли за Украјину и „подржава напоре који помажу украјинском народу да иде напред у духу уједињења и мира“.

У Украјини се данас обележава Дан државне заставе, а Дан независности сутра, на дан када је Врховни совјет Украјинске Совјетске Социјалистичке Републике усвојио Акт о проглашењу независности.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут