Јапански премијер пропушта параду у Пекингу

25-08-2015 09:57:31 | | / vostok.rs |


Јапански премијер Шинзо Абе неће присуствовати свечаностима у Пекингу поводом прославе годишњице краја Другог светског рата, изјавио је данас генерални секретар Владе Јапана.

Бројне парламентарне обавезе спречиле су јапанског премијера да присуствује не само војној паради 3. септембра, већ и дипломатским сусретима који ће бити одржани 2. и 4. септембра.

Војну параду у Пекингу из политичких разлога игноришу лидери САД и многих држава Запада. Премијер Јапана очигледно није желео да буде „црна овца“ међу својим западним партнерима, пишу јапански медији, а са овим ставом се слаже руководилац Центра истраживања Кореје и Монголије Института оријенталистике Руске академије наука (РАН) Александар Воронцов.

Наиме, Воронцов сматра да би управо долазак Абеа позитивно утицао на јапанско-кинеске односе, који су сада у прилично деликатној ситуацији.

Дипломатско одбијање одласка на параду у Пекинг у интервју за радио Спутњик коментарисао је руководилац Центра јапанских студија Института Далеког истока РАН Валериј Кистанов.

„Ипак је ово неочекиван потез. Наводно, бурне дебате у парламенту које се воде око пакета закона о безбедности наводе се као разлог да се не присуствује овако великом догађају. А то је чисти изговор. Абе је требало да дође у Пекинг с обзиром на то да ће тамо бити и председник Русије Владимир Путин. Посета Путина Јапану је под великим знаком питања, с обзиром на то да је из перспективе Јапанаца Русија прилично пооштрила своје ставове у вези са територијалним питањима, односно у вези са Јужним Курилима. Биће још светских лидера на паради, попут председнице Јужне Кореје. Претпостављам да је јавност у Јапану подељена и зато ме чуди да је премијер сасвим отказао свој долазак“, каже Кистанов.

Заменик руководиоца Центра међународних стратешких студија Пекиншког универзитета Жу Фен сматра да сада постоје озбиљне несугласице у вези са проблемима регионалне безбедности и да стога Јапан и САД користе свечаности у Пекингу као начин да се смањи кинески утицај у свету.

Фен за радио Спутњик каже да су САД и западне државе изабрале тактику бојкота свечаности, баш као што су то учинили и са прославом 9. маја у Москви.

„Очигледно, не делимо исте ставове, посебно оне који се тичу празновања 70. годишњице победе над фашизмом. Ипак, не бих желео да моје речи буду протумачене као позив на некакву политичку конфронтацију, али сматрам да недоласком на свечаности Запад жели да гради антикинеску политику“, закључује Фен.