Лавров: Американци нам шаљу сигнале за поправљање односа

25-08-2015 10:29:39 | | / vostok.rs |


Министар спољних послова РФ Сергеј Лавров критиковао је председника Украјине Петра Порошенка због изјаве да Руси Украјинцима нису браћа.

„Када председник Порошенко каже „Руси нам нису никаква браћа“, зар је то пријатељски?“ - поставио је питање Лавров, говорећи на руском омладинском образовном форуму „Територија смисла на Кљазми“.

Руски министар је предложио да се бар у неком руском медију, и не само државном, пронађе нешто негативно о украјинском народу.

„Замарају потпуно супротни потези украјинског руководства којима желе да промене генетски код Украјинаца - нагласио је шеф руске дипломатије. - То неће проћи“.

„Имам много пријатеља који су Украјинци. Још увек се виђамо, причамо - додао је руски министар. - Уверен сам да ће превагнути народна мудрост“.

По Лавровљевим речима, Украјинци постепено почињу да схватају да земља треба да напусти модел „спољне управе“.

„Однос према нашим писцима, уметницима, филмовима, спискови забрањених производа руске културе су покушавај силовања у складу са политичким потребама: све то формира однос код људи. Али, не мислим да ће ти потези имати успеха. Да, у одређеном периоду су успели да посеју мржњу, апсолутно некритичко схватање онога што се догађа. Али, мислим да многи у Украјини све више схватају да се не може стално бити под спољном управом“ - истакао је Лавров.

„Ми никада нисмо, нити можемо да имамо негативна осећања према украјинском народу“ - нагласио је шеф руске дипломатије.

Лавров је Порошенкову тврдњу тврдњу о „руској агресији“ у Донбасу назвао прљавом и потпуно незаснованом.

„Такве Порошенкове изјаве постају „уобичајене“. Тешко се ослободити помисли да је његов циљ да разбије „генетски код“ који обезбеђује јединство наших народа. Само, сматрам да му то неће поћи за руком“.

По његовом мишљењу, мински споразуми садрже све што је потребно за постизање мира у Украјини, али они имају мало тога заједничког са западним условима решавања украјинске кризе.

„Наши западни партнери су веома вешти да дају различите интересантне интерпретације споразума и своја решења“ - казао је руски министар.

„Када ми моје колеге, укључујући оне из САД, кажу да, ето, чим се реши украјинска криза, наравно, под оним условима које они сматрају одговарајућим, а који мало тога имају заједничког с минским споразумима, санкције ће нестати а трен ока“ - истакао је Лавров.

„Ја их гледам с емпатијом: или ме лажу у лице, или ништа не разумеју у политици сопственог руководства“ - нагласио је шеф руске дипломатије.

Лавров сматра да је узрок кризе у Украјини одбијање Запада да заједно са Русијом ради на систему безбедности у Евроатлантику.

„Наши западни партнери су одустали од начела да се направи јединствени и недељиви систем безбедности у Европи - казао је он. - То је системски проблем, све остало - укључујући трагедију у Украјини - су његови деривати“.

Лавров је подсетио да је одговарајуће начело стварања јединственог безбедносног простора у Европи било прокламовано у оквиру ОЕБС.

„Али, када смо ми предложили да се то начело учини правно обавезним, рекли су нам да су правне гаранције безбедности могуће само у НАТО“ - додао је он.

Лавров је посебно нагласио да Москва са стране САД добија сигнале заинтересованости за обнову односа:

„Ти сигнали засад нису превише разговетни, али се у њима назире да схватају да није било конструктивно што су се пре две године одрекли заједничке „председничке комисије“ и 21 ране групе. Ако добије од САД понуду да се обнове канали сарадње – Русија неће бити против“.

Шеф руске дипломатије је открио да је Холандија игнорисала питања која јој је Русија поставила поводом тобоже пронађених остатака ракете испаљене из зенитног балистичког система „Бук“.

„Питали смо Холанђане – зашто се та информација појавила тек сада и где су „остаци“ те ракете пронађени. Нема одговора“.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут