Вучић: Немачка највише брине за нас

26-08-2015 09:59:29 | | ТАНЈУГ, фото: © Tanjug/ RADE PRELIC/ vostok.rs |


Најважнији циљ свих учесника предстојећег самита о Западном Балкану у Бечу мора бити политичка и привредна стабилност региона, поручио је премијер Србије Александар Вучић.

„За то је Србији и другим земљама региона потребна политичка подршка. Ми желимо поново да будемо на путу раста. То је за нас важно, а не некакве националистичке игрице, које неки желе да играју“, рекао је Вучић у интервјуу за немачки дневник „Ханделсблат“.

Упитан да ли се немачка Влада до сада премало бринула за Србију и Балкан, Вучић одговара да је управо обрнуто — да ниједна влада земаља Европске уније региону не поклања толико много пажње, као Влада у Берлину.

„Посебно канцеларка Ангела Меркел. Рећи ћу вам отворено — ни из једне друге земље ЕУ не долази толико много министара у Београд, као из Немачке. За велику подршку, посебно подршку канцеларке Меркел — ми смо захвални“, рекао је Вучић.

Говорећи о проблему миграната који преко територије Србије покушавају да се домогну Западне Европе, Вучић је указао на потребу европског решења тог проблема.

Како је додао, кад су они у питању, Србија реагује озбиљно и одговорно.

„Према избеглицама се добро понашамо. Дајемо све од себе. Мигранти су задовољни односом према њима у Србији. До сада није било ниједног инцидента. Али тај проблем ми не можемо да решимо“, рекао је Вучић, додајући да сви у Европи морају веома тесно да сарађују.

Говорећи о људима са Западног Балкана који покушавају да добију азил у Немачкој, Вучић је оценио да се ту првенствено ради о Ромима.

„Ми зато молимо да Немачка њима јасно смањи финансијску помоћ и тада ће проблем брзо бити решен“, закључио је Вучић.