Мустафа: Успостављање суверенитета Косова

26-08-2015 10:26:03 | | / vostok.rs |


Такозвани косовски премијер Иса Мустафа изјавио је да су у Бриселу постигнути важни споразуми који су у складу са косовским Уставом и законима.

Он је новинарима рекао да ће Асоцијација општина пружати помоћ општинама са већинским србским становништвом, „али да неће имати ниједну извршну функцију“.

„Општине са већинским србским становништвом ће имати користи од ове асоцијације по питању развоја и просперитета“, навео је Мустафа.

Косовска делегација, додао је он, постизање четири споразума сматра „великим успехом, који се односи на успостављање суверенитета Косова“.

„Вечерас смо постигли јако важне споразуме. Ради се о споразумима који се односе на основне принципе за оснивање асоцијације општина са већинским србским становништвом, споразуму везаном за имплементацију споразума енергетици, споразуму о телефонском позивном броју и о споразуму везаном за мост на Ибру, тачније његовој реконструкцији и пуштању у саобраћај“, навео је Мустафа.

Такозвани косовски министар спољних послова Хашим Тачи је изјавио да је споразум постигнут између Србије и Косова био проблематичан и да му се србска страна читавог дана противила.

„Србија је потписала после притиска Међународне заједнице, јер бисмо иначе били талац њиховог одбијања“, изјавио је Тачи у телефонском укључењу у програм ТВ Клан Косова, додајући да је косовска страна стајала иза онога што је обећала, а то је да постигне споразум у складу са косовским документима.

„Остаје нам да радимо на томе да се сви процеси убудуће спроведу“, рекао је Тачи, потврдивши да ће „Парк мира“ бити уклоњен.

То значи да је, кад је реч о мосту на Ибру, одређен рок за уклањање барикада, али и за остале кораке које треба предузети ради уређивања слободног кретања, чиме ће, како је рекао, „дефинитивно бити отворен пут за уједињење Митровице“.

„Имплементација споразума ће почети одмах и остаје се да се види у ком ће року бити реализована“, рекао је Тачи, који постизање овог споразума сматра неком врстом признавања државе Косово од стране Србије.