Асад: Сирија има велико поверење у Русију

26-08-2015 12:32:33 | | / vostok.rs |


Дамаск подржава напоре Русије за успостављање међусиријског дијалога и сматра да она води „политику, засновану на чврстим принципима“, рекао је председник Сирије Башар ел Асад у интервјуу либанској телевизији „Ел Манар“.

„Имамо велико поверење у Русе, пошто су доказали током ове кризе, за четири године, да су озбиљни и транспарентни у својим односима са нама“, рекао је Асад.

Он је дао тај интервјуу за телевизију, што иначе ретко чини, док је руски председник Владимир Путин разговарао о сиријској кризи с јорданским краљем Абдулахом на маргинама аеро-митинга у Москви.

Асад је описао Русију као принципијелну, а за Америку је рекао да је напустила своје пријатеље.

„То никада није био случај с руском политиком, ни за време Совјетског Савеза, ни за време Русије… Русија никада није рекла да подржава тог и тог председника и онда одлучила да га напусти“, рекао је он.

Асад је одбацио изјаву председника САД Барака Обаме да Русија и Иран „препознају да трендови нису добри за Асада“, истакавши да је Иран такође чврст савезник.

Сиријски председник је оценио да ће нови нуклеарни споразум између Ирана и светских сила ојачати улогу Ирана у међународној заједници и да ће Сирија од тога имати користи.

„Снага Ирана је снага Сирије и победа Сирије је победа Ирана“, рекао је он додајући „ми смо на истој осовини, осовини отпора“.