Европљани се питају да ли избеглицама управљају Американци

26-08-2015 06:34:31 | | / vostok.rs |


Жамор Европљана поводом таласа избеглица који све више прекрива континент све је гласнији. Све је више оних који почињу да се питају: Због чега долазе, као и ко их шаље.

Новинари аустријског листа „Инфо директ“ објавили су, позивајући се на изворе из специјалних служби, сензационалну вест о томе да су Американци, наводно, умешани у нелегално пребацивање избеглица из Африке и с Блиског истока на европски континент.

Лист наводи да на овај начин Американци доприносе дестабилизацији Европске уније. Они, према наводима листа, чак и плаћају водиче који мигранте доводе у Европу преко Средоземног мора.

Аустријски новинари пишу да су ови „пси водичи“, као и агенти „арапског пролећа“ одлично технички опремљени. Веза се остварује преко друштвених мрежа — Фејсбука, Твитера, Скајпа. Новинари, додуше, нису објаснили у чему је пак интерес грађана САД и да ли они представљају државу или је реч о приватном бизнису. То ћемо, вероватно, сазнати касније.

У међувремену се ситуација с мигрантима у Европској унији усложњава.

Информације о овој теми понекад подсећају на извештаје с фронта: те избеглице потискују приликом покушаја да на силу заузму канал подно Ламанша; те оне који траже срећу у туђини гасом и другим средствима дочекују македонски полицајци; те италијански чувари реда спречавају акције миграната у престоници моде Милану; те у Немачкој маса засипа флашама и камењем аутобус с избеглицама из Сирије и Ирака, а полицајци нису у стању да их зауставе.

Проблем расте брже од снежне лавине, а воз је већ одјурио: системске мере требало је предузимати много раније, онда када се политичка елита задовољавала увођењем извесних ограничења у законодавству које, како је показао живот, и није тако тешко заобићи. А Европа сада треба поново да разматра чак и основни документ какав је Шенгенски споразум.

Овакве изјаве све се чешће чују, а под сумњу би ускоро могли бити доведени и актуелни општеевропски формат и либерално-демократске вредности Старог света, које се тичу права оних који се не могу назвати исконским Европљанима.

Могуће је да ће временом бити разјашњено да ли Америка учествује у тренутној миграционој кризи у Европи директно као држава. Посредно учешће Вашингтона у томе јесте очигледно, јер управо је амерички господар стално увлачио европске вазале у операције на Блиском истоку и у Африци.

Заједничке акције Запада увек су доводиле до истог резултата: хаоса и пропасти. Сада се остварују закони физике — бумеранг се вратио. Али само Европљанима. Господар је далеко. Блискоисточни и афрички мигранти на својим бедним бродићима никако не могу да савладају океан, за разлику од Средоземног мора.