Русија против употребе Гугла, Јахуа, Воцапа у државним службама

27-08-2015 08:30:33 | | / vostok.rs |


Програмска средства страних техничких обавештајних служби пронађена су у информационим системима органа државне власти, изјавио је шеф Савета за безбедност Русије Николај Патрушев. Он је додао да чиновници који користе сервисе Гугл, Јаху и Воцап подвргавају опасности податке са којима раде.

„У информационим системима (органа државне власти) види се присуство програмских средстава страних техничких обавештајних служби“, изјавио је Патрушев на седници у Владивостоку, чија тема је била информациона безбедност.

Патрушев је додао да „данас специјалисти бележе приметно повећање броја компјутерских напада на информационо-телекомуникационе мреже и информационе системе органа државне власти“. Све то, по његовим речима, захтева модернизацију система заштите информација.

Притом, шеф Савета безбедности је навео да резултати провере коју је спровео ФСБ Русије у органима власти низа региона Далеког истока су показали „слабу ефикасност мера за заштиту информација“.

Патрушев је искритиковао чиновнике због коришћења страних сервиса Гугл, Јаху, Воцап.

„Службеници органа државне власти Хабаровског краја искористили су могућност целог низа страних информационо-телекомуникационих сервиса, као што су Гугл, Јаху, Воцап и други. То је системско питање за читаву Русију, али за Далеки исток нема такав значај“, изјавио је Патрушев.

Потпредседник Дмитриј Рогозин је изјавио да је Русија обавезна да успостави сопствену производњу компјутерских система и програмске заштите.