Русија и Немачка потписале споразум о сарадњи у космосу

27-08-2015 08:40:19 | | / vostok.rs |


„Роскосмос“ и немачки центар за авијацију и космонаутику (ДЛР) потписали су низ споразума усмерених на развој космичке роботике, сондирање Земље из орбите, као и наставак сарадње на јединственом експерименту „Контур 2“ на Међународној свемирској станици (МСС).

„’Роскосмос‘ и ДЛР су заједно израдили и потписали одредбе о радним групама које ће бити формиране за заједнички рад на развоју космичке роботике и сондирање Земље из орбите. Састав радне групе биће одређен крајем 2015. године. Стране су потписале додатни споразум о продужетку сарадње до 31. децембра 2016. године између ’Роскосмоса‘ и ДЛР на реализацији заједничког експеримента ’Контур 2‘ на руском сегменту МСС“, саопштено је у „Роскосмосу“.

Експерименти серије „Контур“ изводе се од 2009. године у оквиру споразума између руске и немачке космичке агенције. У оквиру експеримента „Контур 2“ развија се технологија управљања копненим роботима из орбиталног комплекса.

Руска корпорација ВНИИЕМ и британска компанија „Сари сателит технолоџи“ потписале су такође данас протокол о сарадњи при стварању малог руског сателита за сондирање Земље из орбите, саопштио је „Роскосмос“.

„Документ предвиђа израду и испоруку опреме за управљање која ће се састојати од система напајања, система за стабилизацију, оријентацију и навигацију и модула палубног система са програмском заштитом, орбиталним мотором и корисним теретом РСА у дијапазону С за микросателитско сондирање Земље из орбите“, саопштили су у космичкој служби.