Апел Русији и НАТО-у да смање ризике од рата

27-08-2015 08:41:28 | | / vostok.rs |


Русија и НАТО треба да договоре мере којима би се смањио ризик избијања рата између Запада и Москве, саопштила је група бивших министара спољних послова и одбране више земаља, преноси Ројтерс.

Четрнаест експерата, укључујући бившег министра спољних послова Русије Игора Иванова, бившег министра одбране Немачке Фолкера Ругеа и њихове колеге из Велике Британије, Француске, Шпаније и Турске, позвали су на сазивање састанка НАТО-Русија на високом нивоу, рекавши да је важно усвојити правила војне сарадње на мору и у ваздуху.

Ситуација се заоштрила до таквог степена да свака грешка или случајност може испровоцирати заоштравање кризе, па чек и довести до директне војне конфронтације, каже се у извештају експерата који је објавио британски невладин истраживачки центар European Leadership Network (ЕЛН).

Како се говори извештају ЕЛН-а у објављеном прошлог месеца под називом „Спремамо се за најгоре: Да ли војне вежбе које изводе Русија и НАТО повећавају вероватноћу рата у Европи?“, да се стране спремају за могући рат сведочи 66 забележених „блиских војних контаката“ између снага Русије и НАТО-а, као и између Русије и Шведске и Финске које су неутралне, а које Алијанса сматра својим партнерима.

У документу се такође наводи да се за последњих 15 месеци конфронтације између Русије и НАТО се значајно заоштрила због конфликта у Украјини. Према мишљењу аутора документа, ситуацију су погоршале војне вежбе које се изводе у близини, како руских, тако и земаља НАТО граница. У својству примера центар војне вежбе Русије на Балтику и у Заполарју у марту 2015. године, као и маневре НАТО „Савезнички штит“ који се одржавају у Источној Европи у јуну 2015. године.

Како наводи ЕЛН, војне вежбе Русије и земаља НАТО-а говоре о њиховим потенцијалним плановима за учешће у рату, иако обе стране стално изјављују да су њихове снаге усмерене искључиво против хипотетичних противника. Истраживачи су препоручили НАТО-у и Русији да разговарају о заједничким питањима, укључујући коришћење канала ОЕБС-а.

Бивши министри иностраних послова и одбране сматрају да би у споразуму, који би могао да изгледа као споразум између Кине и САД, требало да се налазе кораци које треба избегавати приликом откривања могућих провокација војних бродова или авиона друге земље. Према мишљењу аутора извештаја, стране треба да упозоравају једна другу на извођење војних вежби и било којих сличних маневара.

У извештају се говори да се програм „акција-реакција“ већ у потпуности реализује у односима између НАТО-а и Русије, што ће бити тешко зауставити. Историја обилује примерима међународних криза и ескалација напетости које су доводиле до конфликта чак и у случају када ниједна земља то није хтела, навели су експерти.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут