Путин: Русија и Египат могу створити зону слободне трговине

27-08-2015 08:57:15 | | / vostok.rs |


Русија и Египат могу створити зону слободне трговине и прећи на обрачун у националним валутама, саопштио је председник Владимир Путин на састанку са председником Египта Абделом Фатахом ел Сисијем.

„Међу конкретним корацима за додатну стимулацију економије могуће је стварање зоне слободне трговине: коришћење националне валуте у међусобним плаћањима између Египта и Евроазијске економске уније, промовисање инвестиционе сарадње и инвестиционих токова“, рекао је Путин.

Према речима председника, ове мере треба да омогуће пораст трговинске размене између двеју земаља.

Египат је добио додатне могућности за сарадњу у пољопривредном сектору са Русијом након што је Москва увела додатни одговор на санкције Запада, саопштио је руски председник.

Према његовим речима, Русија планира да повећа извоз житарица у Египат.

Осим тога, Путин је саопштио да Русија и Египат завршавају израду практичних питања о пројекту изградње прве египатске атомске централе.

„У 2014. години билатерални трговински промет је порастао за 86 одсто. Истина, у првој половини ове године курсна разлика и лоша ситуација одразили су се и на трговински обрт. Дошло је до неке корекције наниже“, рекао је Путин.

Русија и Египат се залажу за формирање широке антитерористичког фронта уз учешће Сирије у борби са Исламском државом, рекао је Путин.

„Имамо заједнички поглед према потреби интензивности борбе против међународног тероризма, што је посебно актуелно, узимајући у обзир агресивни наступ радикалних структура, пре свега Исламске државе“, додао је руски председник.